Hoppa över navigation

Det finns ett forum jag inte tänker nämna vid namn som jag brukade frekventera ett kort tag förr om tiden.Eller ja,det är snarare en sida där kreativitetsnödiga konstwannabes kan publicera dikter och texter(ja,jag hör hur patetotöntigt det låter),och den har också ett mindre diskussionsforum.Skillnaden mellan detta forum,som vi kan kalla forum A,och många andra forum för kreativt skrivande är att publiken på A är i genomsnitt 35-40+,inte 25-.
Fokus ligger alltså inte så mycket på rakblad,Jag-Vill-Vara-Som-Berny Pålsson och ångest som mode och livvstil,utan mer på politik och livsfilosofi ur ett bekvämt,salongssocialistiskt kaffebersåperspektiv och ett rent generellt patroniserande förklätt till en kvalmigt kräkframkallande uppskattande av den yngre generationen och ett enormt nedlåtande gullande med de som ur tanternas välbärgade perspektiv är ”utsatta”.Varvat med populärpsykologi a´la artiklar i DN.
Det finns bara ett släkte som kan anses vara en värdig motståndare till en Skapartant.Släktforskartanten.Men det får bli ett tema för ett framtida inlägg.

”Tanter på 50+ som skapar” alltså.Tanter som vill vara humanister slash konstnärer och inte vill framstå som de medelålders stofiler de är,ett syfte som oftast motverkar sig självt.Tanter som i panik drar i nödbromsen när de inser att de nu faller in bland makteliten och därmed är medelålders.
Ett paket Loreál Excellence(täcker allt grått!),rimdikter,Gudrun Sjödén-tunikor,silversmides-och drejarkurser,Kalevala-pendanter och små försök i olja och akvarell räcker liksom inte,det slår inte på bromsarna för åldrandet utan ger det gärna ironiskt nog en extra knuff.
Fast tanterna inser det oftast inte själva,de umgås ju mest med likasinnade.Bakom den fromma fasaden döljer sig inte sällan en överraskande aggressivitet och blodtörst gentemot företeelser och människor de anser vara legitima att önska livet ur och/eller skära kuken av.Använd fantasin så fattar ni nog.


(skapartanternas urgudinna i egen hög person,Gudrun själv,men hon har åtminstone gjort en smart affärsverksamhet som slår mynt av tanterna som vill likna henne.Bild från Stureplan.se,kommentarer överflödiga)

Martin Kellerman satte fingret på en bit av fenomenet i sin geniala humorserie ”Rocky” där hans alter ego en dag satt på en barstol i en hipp espressobar med sina polare och på lojt,krasst slackervis studerade folk som flanerade förbi utanför perspektivfönstret.Och han konstaterade trött att medelålders verkar ha ett behov av att klä sig som om de skulle på Star Wars-audition.Martin Kellerman är född samma år som mig,rent av samma månad faktiskt.Här har vi också möjligen ett symptom på något högintressant som kan vara en konflikt mellan en etablerad föräldrageneration med (för stor) makt och en generation bestående av deras barn som hamnat på andra sidan skalan som en reaktion.

En dag skulle tanterna(och någon gubbe) i en tråd som startats av en ”ungdom” diskutera det faktum att lärare på vissa skolor är dödströtta på hängbyxmodet som väl nu(antar jag)är på väg ut blandannat för att tanterna kramat ihjäl det.Tanternas radar noterade att en ”ungdom” var närvarande och nu ska det höstas in popularitets-och ungdomspoäng.
En lärare i min ålder påpekade hur trött hon var på att se stjärthalvor och kalsonger sticka ut över byxlinningar,trött på svordomar,trött på brist på respekt.Ja,hon konstaterade rent av att många barn idag curlats till att tro att de överhuvudtaget aldrig har fel,någonsin.Och tanterna högg naturligtvis direkt.

”Men”,sade en av dem,”visst är det det man har i hjärtat som räknas,inte kläderna?”.(den här icke-kommentaren går knappt ens att bemöta,den säger ingenting om någonting).
En gubbe började orera om sin förmodat rebelliska ungdom i det forna tidiga sextiotalet när långt hår retade gallfeber på vuxenvärlden.
Just det,provokatörer behövs.Men nu är det inte långt hår eller halvnakna bakar som är provocerande,utan det mest provocerande du kan kläcka ur dig är att barn behöver vägledning,gränser och att ifrågasätta all låtgå-uppfostran och missriktad välvilja.
Att gå i argumentation var ingen idé,man kan lugnt luta sig tillbaka och se på medan tanterna kramar ihjäl allt de tycker är fint.Problemet kommer alltså sanera sig självt,för det tanterna gullar med,det överges fortare än ett sjunkande skepp.Vad är det för idé att vara rebell om tant-och gubbgenerationen hejar på?Förmodligen ingen.

Och jag ser fram emot det.Jag är trött ini helvete på min egen föräldragenerations rädsla för att åldras och rädsla för att ”hämma” som slagit över i rent rövslickeri och sent påkommen dyrkan av tonårskultur.
Att vi som föddes och uppfostrades av fyrtio-och femtiotalister kallas den ironiska generationen har nog här fått en förklaring.

Och gubbarna då?,tänker ni kanske nu.Varför nämner hon inte gubbarna?Jo,gubbarna är ofta som de där otrogna männen som satt mellan två kvinnor(i det typiska fallet en flickvän/fru och en ”älskarinna”)som slogs i Ricki Lake om ni minns det programmet.Kvinnorna kunde klösa ögonen ur varandra medan mannen satt där som ett fån och log med illa dold förtjusning över det billiga nöjet att känna sig ”åtråvärd”.De gör med andra ord i regel inte så mycket väsen av sig utan påtar förmodligen förnöjt i det mer fördolda med sina små medelåldershobbyer.
Jakt.Motorcyklar.Trädgården.Flygplansmodeller.Konjak.Whatever.

Det är bara att konstatera.Jag har nog blivit mer konservativ än jag ville tro att jag kunde bli.Det skulle inte förvåna mig om tonåringarna snart reagerar likadant.Halleluja!

(och jag har inget emot Gudrun egentligen,det är som alltid efterliknarna som är problemet,inte originalet)

Annonser

2 Comments

  1. Ha, ha, ha… det här var det roligast jag läst på ett tag! Inte superorginellt, men väldigt träffsäkert och välformulerat. Bravo!

    Man kan även anlägga ett icke-svenskt perspektiv på det hela. Gubbar finns det i de flesta länder. Och även om tant-subkulturen du beskriver ovan finns i de flesta länder i Västeuropa (eller i alla fall övriga Norden, Tyskland, Nederländerna och UK) så tycker jag nog att den är särskillt utbredd här i Sverige. Men egen teori är att det beror på att vi har en stor offentlig sektor där denna tantkultur verkar frodas.

  2. Tack,kul att du tyckte det var roligt;-)
    Det är avsett att tas med en nypa humor:-D
    Jag är inne på samma teori som du;-)


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: