Hoppa över navigation

Jag taggade mitt inlägg igår med ”socialporr” och känner mig nödd att förklara begreppet eftersom det finns en viss risk att jag uppfunnit det själv.Du lär iallafall inte hitta det i Wiktionary eller Svenska Akademiens Ordlista.
Haha,jag har myntat ett nytt begrepp!Eller rättare sagt,min man har.

Det började med den skämtsamma beteckningen ”byggporr” härhemma(under den här kategorin faller tillexempel det nu avsomnade ”Äntligen hemma” och inredningsprogram från ”Extreme home makeover” till ”från koja till slott”).
Och fortsatte med tillexmpel ”matporr”(”Mat-Tina”,”Nigella”,”Leilas mat” med mera.)Matporren har ofta vissa ”sensuella” inslag som är subtila men de ska inte kunna missas.Missar budskapet tittarens undermedvetna får man anta att produktionsbolaget gjort ett ruttet jobb.Det ska röras smält choklad,slickas fingrar och zoomas in på den kvinnliga programledarens kroppsdelar emellanåt.
Snabbt,så det ska förbli familjevänligt.Men ändå tillräckligt tydligt för att pappa inte ska missa poängen.

Det finns även tillexempel ”trädgårdsporr”,”antikporr” och andra livvstilsorienterade program som ska kittla tittarens behov av,oftast,livsstilsförbättringar.Därav ordet ”porr”.Det kittlar ett behov som tittaren har medvetet eller undermedvetet.

”Extreme home makeover” är ett hybridsärfall eftersom det innehåller starka inslag av socialporr.
Alltså tårar,snyft,en historia som slår an de sentimentala strängarna även hos socialdarwinisterna och inte minst att tittaren får känna sig lite god han/hon med.Jag har kommit på mig själv med att snyfta med,jag är ju förstås människa.
Vi kan få känna oss som vi är med i byggteamet som räddar fattiga amerikaner från mögelskadade hus och inrasade tak.Samtidigt ska den som det idkas välgörenhet på vara lite förtjänt av det,det räcker inte med generell misär.Mottagaren får alltså inte vara en vanlig lodis.
Det finns så mycket av sådant redan och nybyggarmentaliteten att var och en är sin egen lyckas smed lever kvar.Kanske kan han/hon vara ”engagerad” i ”the community”,ha mist en lem i krig för fosterlandet eller ha ett svårt sjukt barn.Men det räcker inte att ha ett sjukt barn.Det måste också helst finnas ett inslag av att personen ska vara som personlighet förtjänt av uppköpet.Vara självuppoffrande.Ödmjuk.Då kan även den som tycker att man får vad man förtjänar gå med på att det skänks bort lite freebies.

Exakt vad är då socialporr?
Socialporr är vad det låter som,icke-sexuell pornografi för människor som gillar att studera och relaxa till andras misär(eller andra privata händelser) och kanske även återupprättelse via kommersiella dokusåpor.SVT:s Dokument Utifrån-aktiga dokumentärer orkar ju ingen med.För torrt.För avlägset.
Vem kan identifiera sig med någon i ett avlägset afrikanskt land när man kan få lite sjukhusglamour från hemmaplan en halvtimme varje kväll?Cityakuten på riktigt,liksom.Precis som Hänt Bild är en Hänt i Veckan för dyslektiker är socialporr dokumentärer light med inbäddat Valium a´la kvällstidningsjournalistik.Inte för svårt.Inte för sorgligt.Bara lite lagom sådär.
Lyckliga slut är ett måste.Eller åtminstone slut som känns lite lyckliga även om någon dör.Socialporren fyller förmodligen en viktig självterapeutisk funktion hos många människor.Man kanske får bekräftat att andra har det värre.Att man nog har det rätt bra ändå,eller att man inte är ensam.Ej att förakta.

Hoppsan,jag höll visst på att skriva ”dokusopor” i tagglistan…

Annonser

One Trackback/Pingback

  1. […] citerar lite fritt från neurotia73 (fast egentligen ska Flashback som alltid ha tacken då det var där jag läste det först!). […]

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: