Hoppa över navigation

Om foster är att betrakta som människor är en fråga som aldrig slutar att vara aktuell. Möjligen för att gränserna för när ett foster kan överleva utanför moderns kropp hela tiden flyttas och för att det nu finns något som kallas stamcellsforskning.
Det finns de som anser en liten samling celler vara en människa,men det tänker jag inte ens bemöta eftersom det är ett rent religiöst argument och jag är inte religiös.

För mig är ett foster som inte kan leva utanför sin mors kropp en del av henne som är hennes lika mycket som hennes hjärta och lungor att själv bestämma över.Hon kan göra en abort av vilken orsak hon vill fram till artonde graviditetsveckan,det ger lagen henne rätt till.Därefter ska det till ytterst speciella skäl och ett särskilt godkännande av Socialstyrelsen fram till vecka 23,sedan går det inte längre att få abort.
Vem gör detta för att det skulle vara en lätt utväg?

Ska man dra hela diskussionen till sin spets kan man säkert också argumentera för ett förbud av onani och kondomer,det garanterar ju att miljontals spermier,som KUNDE ha blivit människor,går mot en säker död.
Förbjud kvinnor att ha mens och tvinga dem att vara ständigt gravida också så inga ägg går till spillo.De kunde ju blivit människor om de befruktats.Ja,någonstans ska gränsen dras.Var?
Att definiera tidpunkten när foster blir människa som den tidpunkt när det kan leva utan modern är fullt av brister,men det är hittills det enda svar jag finner någorlunda rimligt.Sökandet efter svar får gå vidare.

Det som verkligen skrämmer skiten ur mig är män(och ibland kvinnor) med (ofta) religiösa dogmer i ryggen som vill sätta sig till doms över kvinnors skäl.Om människan sedan verkligen har en unik SJÄL och när den verkligen kommer in i fostrets kropp,det överlåter jag åt våra existentiella proffs att avgöra.
Tills det är gjort kan jag konstatera att jag är glad att vi inte längre lever i ett skamsamhälle a´la pre-sextiotal som tvingade kvinnor som blivit oönskat gravida till illegala,livsfarliga aborter hos kloka gummor i smutsiga lägenheter eller i värsta fall drev dem till att i förtvivlan döda sina nyfödda för att slippa omgivningens sneda blickar.Även om det fortfarande finns de som vill tillbaka dit.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: